Voor alles een vlag

Vlaggen; wat zijn ze gaaf! Of je het daar nu al mee eens bent, of momenteel nog je neus ophaalt, ik kan je garanderen dat je er aan het eind van dit artikel net zo’n fan van bent als wij. Vlaggen representeren een groep, een land, een provincie of een organisatie. Ze zijn trots, en wij ook, want vandaag mogen we het hebben over alle wat jij nog niet wist over vlaggen. Dus, waar wachten we nog op? Pak die vlaggenstok erbij en let’s go!

Trots als een vlag

Een vlag is een representatie, een uiting, van het symbool van een land, een voetbalteam, een provincie, een organisatie, een bedrijf, noem het maar op. Het is een uiting van trots en status, en brengt bij veel mensen veel verschillende emoties naar boven. Denk alleen al aan het uithangen van de Nederlandse vlag op Bevrijdingsdag, of het halfstok op Dodenherdenking. Daar representeert onze nationale vlag opeens een gevoel van trots én diepe rouw; een gemeenschappelijk gevoel, uitgedrukt door een symbool dat we allemaal bezitten. 

Wist jij…

Maar ook de vlaggen in de rest van de wereld zijn fascinerend. Er zijn hele studies toegewijd aan hoe vlaggen ontstaan en hoe ze door de tijd heen zijn veranderd. Wist je, bijvoorbeeld, dat er maar drie nationale vlaggen ter wereld zijn met verschillende voor -en achterkanten?  Dat zijn die van Moldavië (het wapen van het land staat alleen op de voorkant), Paraguay (op de achterkant staat het wapen van de schatkist) en Saudi-Arabië (waar er heilige geschriften op de voor -en achterkant staan en de vlaggen vaak aan elkaar genaaid worden). Vlaggen, zeker nationale, kunnen op deze manier voor heel veel mensen ontzettend veel betekenen. Een voorbeeld: de enige overlevende Britse vlag (de Union Jack) van de Slag om Trafalgar tijdens de Napolitaanse oorlog, werd in 2009 geveild voor niets minder dan 384.000 pond. Om maar uit te drukken hoe belangrijk vlaggen kunnen zijn, al is het voor de geschiedschrijving en de nationale trots. Ook vliegt er altijd een vlag boven Buckingham Palace, én verbrandt de Verenigde Staten duizenden nationale vlaggen per jaar, als ze zo beschadigd zijn dat ze geen “duidelijke representatie van de nationale trots” meer vertegenwoordigen.

 

Mensen houden van hun vlaggen, en hopelijk jij nu ook iets meer. Het is een ontzettend diepgaand en interessant iets, iets waar we nu enkel het oppervlak van hebben geraakt. Dus, waar wacht je nog op? Hang die vlag uit!

Geef een reactie