Alles over reflexen en reflexhamers

Reflexen: Wat ze zijn, waarom ze belangrijk zijn 

Een reflex is een snelle, onbewuste reactie op een prikkel. Elke dag voeren we allerlei reflexmatige handelingen uit, zoals knipperen als reactie op onverwacht licht, onze hand van een heet fornuis halen en springen als reactie op harde geluiden. Onze snelle reacties zijn mogelijk omdat de hersenen niet nodig zijn voor de uitvoering ervan. In plaats daarvan ontvangt een sensorisch neuron informatie van de receptorneuronen nadat zij een stimulus (zoals warmte, licht, geluid, enz.) hebben waargenomen. Die informatie wordt door het sensorische neuron doorgegeven aan een relaisneuron in het ruggenmerg. Een motorneuron verbindt zich met het relaisneuron, dat de effector opdracht geeft te reageren (bijvoorbeeld het stimuleren van een spier in je arm om je hand weg te trekken van een hete pan). Als je vaak genoeg aan een bepaalde prikkel wordt blootgesteld, kunnen je reflexreacties mettertijd evolueren. Eerst zul je er beter op reageren en daardoor snellere reflexen krijgen. Als je echter vaak genoeg aan de prikkel wordt blootgesteld, zal je reflexrespons afnemen totdat je er helemaal niet meer aan wordt blootgesteld.

Typen reflexhamers 

Er zijn vijf soorten reflexhamers beschikbaar, die feitelijk allemaal dezelfde functie hebben: 

Tomahawk of Taylor: De Taylor reflexhamer is een voorbeeld van een traditionele reflexhamer. Hij heeft een plat metalen handvat en een driehoekige rubberen kop. De term komt van de gelijkenis van de driehoek met de traditionele tomahawk. De meest gebruikte in de VS is de Taylor reflexhamer, die veel lichter is dan het gelijkwaardige gereedschap in Europa.

Queen square hamer: De plantaire reflex kan worden getest met de Queen Square reflexhamer, die een bolvormige metalen kop met plastic randen heeft, gekoppeld aan een plastic handvat dat taps toeloopt naar een punt. Het National Hospital for Nervous Diseases in Queen Square, Londen – nu bekend als het National Hospital for Neurology and Neurosurgery – was het ziekenhuis waar de reflexhamer moest worden gebruikt, niet de vorm van het instrument zelf. In het Verenigd Koninkrijk wordt de Queen Square reflexhamer vaak gebruikt. 

De Queen Square hamer en de Babinski reflexhamer lijken erg op elkaar, maar de Babinski hamer heeft een metalen handvat dat vaak afneembaar is. Voor het opbergen kan het handvat ook uitschuiven. Hij draagt de naam van Joseph Babinski, een Franse neuroloog die hem heeft ontworpen.

Trömner: Een tweekoppige hamer met zowel grote als kleine rubberen koppen wordt een Trömner reflexhamer genoemd. De kleinere hamer wordt gebruikt om percussie myotonie te evalueren, terwijl de grotere hamer wordt gebruikt om peesrekreflexen te testen. De Duitse neuroloog Ernst Trömner, die de reflexhamer ontwierp, wordt geëerd met de naam. (De Trömner hamer en de Buck reflexhamer lijken qua ontwerp sterk op elkaar). 

Berliner: Het ontwerp van de Berliner reflexhamer is zeer kenmerkend. De reflexhamer lijkt op een werpbijl door de bevestiging van de rubberen halve cirkelschijf aan een metalen handvat dat in een hoek van 90 graden is gebogen.

Wil je meer lezen over medische instrumenten, zoals knijpkrachtmeters? Lees dan verder door op de link te klikken!

Geef een reactie