Je kunst verkopen; van maken tot printen

Jij wil meer met je kunst. Of je nu fotorealistische digitale tekeningen maakt of abstracte houtskoolschetsen van gestorven Hollywood acteurs, je wil iets méér doen dan alleen in je studio of aan je bureau tekeningen maken en ze vervolgens enkel ophangen. Je wil ze laten drukken, je wil ze verspreiden en tentoonstellen, je wil ze misschien zelfs gaan verkopen. Maar hoe pak je dit alles aan? Is dat een kwestie van brother toner inkt printer aanschaffen, of zit er meer achter?

De droom

Het eerste om te doen is even goed stilstaan bij wat je écht wil met je kunst, en hoeveel toewijding en tijd je erin wil steken. Er zit een verschil tussen naast je gewone baan je kunst online willen zetten in een webwinkel en af en toe iets verkopen, of af en toe iets laten drukken voor een vriend of familielid, en hier écht je werk van proberen te maken. Sta dus stil bij wat het is dat je wil, als je dat al weet. Jouw tekeningen zijn van jou, en jij bepaalt hoeveel ze waard zijn en hoever jij ermee gaat lopen. Laat je dus ook niet tegenhouden als je wel besluit om te proberen hiervan je werk te maken. Ga vervolgens na in welke capaciteit je dit wil doen. Wil je je tekeningen hoofdzakelijk op een webwinkel verkopen en zo af en toe naar een evenement? Wil je je kunst tentoonstellen in kunstgalerijen en op die manier toetreden tot de kunstwereld? Het kan allemaal. 

Even praktisch

Vervolgens is de meest prangende vraag: hoe ga jij je kunst drukken? Veel kunstenaars verkopen vaak niet alleen het originele kunstwerk, maar maken ook prints. Dit zijn mooie gedrukte, ingescande versies van het originele kunstwerk, vaak nog met een handtekening of een extraatje, die je op verschillende formaten kan verkopen. Zo kan men toch jouw tekening in huis halen zonder een fortuin te betalen voor het origineel. Doe dus ook onderzoek naar verschillende printers en printmanieren. Er zijn printers die prachtig felle kleuren op dikker papier printen, maar ook Riso-printers voor een unieke look, en noem het maar op. 

 

De wijde wereld in stappen met je kunst is altijd spanend, maar als jij in jezelf gelooft, genoeg onderzoek doet naar het drukken en printen én bij jezelf blijft, dan gaat dit helemaal lukken. Succes!

Geef een reactie