snijplanken in de horeca: alles wat je moet weten voor je keuken

snijplanken in de horeca: alles wat je moet weten voor je keuken

Als je in de horeca werkt, weet je hoe belangrijk het is om goede kwaliteit snijplanken in je keuken te hebben. Het is meer dan alleen maar een stukje gereedschap, het is de basis van alle voorbereidingen in de keuken. Maar wat maakt een goede snijplank? En hoe zorg je ervoor dat ze schoon en hygiënisch blijven?

Belang en functie van snijplanken in de horeca

Een snijplank is niet gewoon een oppervlak om op te snijden, het is een essentieel onderdeel van voedselveiligheid en hygiëne in de keuken. Bij verkeerd gebruik kan het een broedplaats worden voor bacteriën en ziekteverwekkers die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen hoe je ze correct moet gebruiken en onderhouden.

Bovendien zorgt een goede snijplank ook voor de duurzaamheid van je keukengereedschap. Het snijden op harde oppervlakken kan je messen beschadigen en hun levensduur verkorten. Snijplanken bieden dus ook bescherming voor je kostbare keukengereedschappen.

Soorten snijplanken en hun specifieke toepassingen

Er zijn verschillende soorten snijplanken verkrijgbaar, elk met hun eigen voordelen en specifieke toepassingen. Sommige zijn beter geschikt voor vlees, terwijl andere beter zijn voor groenten of brood.

Het is belangrijk om verschillende snijplanken te hebben voor verschillende voedingsmiddelen om kruisbesmetting te voorkomen. Bijvoorbeeld, als je rauw vlees snijdt op dezelfde plank als waar je groenten snijdt, kunnen bacteriën van het vlees naar de groenten worden overgebracht.

De verschillende materialen van snijplanken

Snijplanken zijn er in verschillende materialen, zoals hout, plastic, glas en bamboe. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Houten snijplanken zijn duurzaam en zacht voor messen, maar kunnen moeilijk schoon te maken zijn. Kunststof snijplanken zijn gemakkelijk schoon te maken en zijn meestal vaatwasmachinebestendig, maar kunnen na verloop van tijd krassen en groeven ontwikkelen waar bacteriën in kunnen nestelen.

Onderhoud en hygiëne van snijplanken

Onderhoud en hygiëne zijn cruciaal als het gaat om snijplanken. Ze moeten na elk gebruik grondig worden gereinigd om voedselresten en bacteriën te verwijderen. Het is ook een goed idee om ze regelmatig te ontsmetten met een mild bleekmiddel of azijnoplossing.

Sommige snijplanken, zoals die van hout of bamboe, moeten mogelijk worden verzegeld of geolied om ze in goede staat te houden. Dit helpt ze te beschermen tegen vocht en schade door messen. Het onderhoud van je snijplanken zal hun levensduur verlengen en ervoor zorgen dat ze veilig blijven voor gebruik in de keuken.

Geef een reactie